Fra sykdom til økonomisk krise: Prisen for å ikke bli trodd.

15.04.2025

Stadig flere arbeidsgivere velger å bestride sykemeldinger fra sine ansatte. Dette er langt i fra greit, ikke bare fordi det uttrykker en økende mistillit til arbeidstakerne, men også fordi det setter spørsmålstegn ved legers faglige vurderinger. Når en sykemelding ikke lenger anses som tilstrekkelig dokumentasjon på at noen faktisk er for syke til å jobbe, rokker det ved grunnmuren i vårt velferdssystem. Har vi kommet dit at det er blitt mer legitimt å tvile, ikke bare på sykdommen, men også på den som stiller diagnosen fordi politikere nærmest hevder at ingen er for syke til å bidra?

Særlig alvorlig er dette for de med psykisk uhelse, hvor symptomer ikke alltid er synlige eller målbare. Disse arbeidstakerne risikerer å bli møtt med både skepsis og stigmatisering, noe som gjør en vanskelig livssituasjon enda vanskeligere. Det kan føre til at mennesker presser seg til å jobbe fremfor å ta vare på helsen sin og på den måten unngå langvarig sykefravær eller utbrenthet.

Det er selvfølgelig forståelig at både myndigheter og arbeidsgivere ønsker å redusere sykefraværet. Likevel er det problematisk når dette går på bekostning av individets verdighet og helse, samt de store økonomiske konsekvensene det får når sykelønnen uteblir.

På tross av at antall bestridelser av sykemeldinger øker, mener arbeidsminister Tonje Brenna at det ikke er behov for spesielle tiltak. Det er en noe underlig holdning fra arbeidsministeren. Å bli mistrodd av arbeidsgiver, ikke få sykelønn, endeløs ventetid hos NAV, og oppleve en økonomisk krise gjør ingen friskere og raskt tilbake på jobb. Og det er jo nettopp det Brenna er opptatt av, å få mennesker raskt tilbake på jobb.

Hvis vi ikke lenger stoler på at folk faktisk kan bli syke, og at leger gjør jobben sin, er vi på vei i feil retning. Et godt arbeidsliv trenger både tillit og rom for at folk kan ha dårlige perioder. Det handler om å ta vare på hverandre – ikke gjøre folk dårligere ved å tvile på dem når de trenger støtte mest.